RV Scaldis nieuws

Nieuws

8 okt 2020

Corné de Koning aast op primeur tijdens EK in Polen


De kans is groot dat Corné de Koning één van de eerste Europees kampioenen pararoeien ooit wordt. Bij de titelstrijd van komend weekeinde in Poznan, waar de Goesenaar samen met Annika van der Meer aan meedoet, is de concurrentie namelijk klein. ,,Het is jammer dat de Engelsen er niet zijn”, zegt hij. ,,Juist tegen hen hebben we nog iets recht te zetten.”
Categorie: General
Corné 2x.jpg

De Koning en Van der Meer waren lange tijd onverslaanbaar in de gemengde dubbel twee. Op het WK in het Oostenrijkse Linz, vorig jaar augustus, kregen ze voor het eerst weer eens klop. Een Engels duo ging er met het goud vandoor. De Koning: ,,Vanwege de corona hebben we dit jaar nog geen internationale wedstrijden gehad. Dat WK van 2019, nu ruim dertien maanden geleden, is onze laatste race op het water geweest. Helaas heeft Engeland besloten om helemaal geen boten naar Polen te sturen. Nu zien we onze grootste concurrenten pas volgend jaar weer.”

De corona heeft ook wel een voordeeltje. Juist omdat er geen krachtmetingen waren dit jaar, kwam de Europese bond de pararoeiers tegemoet. Voor het eerst is er nu een EK voor aangepaste sporters toegevoegd aan het EK voor valide roeiers. ,,Het is fijn dat er nu toch een moment is om te racen”, geeft De Koning aan. ,,Er zijn weliswaar slechts vijf boten in onze klasse, maar het is lekker om op vrijdag en zondag weer eens alles te moeten geven. En wij willen graag de primeur hebben om de allereerste Europees kampioenen in onze klasse te zijn.”

Racefiets
De 31-jarige Goesenaar is de coronacrisis goed door gekomen. ,,Ik ben hartstikke fit.” De Koning en Van der Meer mochten al vrij snel weer samen trainen op de Bosbaan in Amsterdam. En tussendoor zat De Koning vaak op de racefiets; hij maakte veel ritten door Zeeland, soms van ruim boven de 100 kilometer. ,,Annika is ook fit, maar niet topfit. Zij is in januari afgestudeerd als arts en heeft in de coronatijd ook nog veel gewerkt.”

Aanvankelijk zouden de twee meervoudig wereldkampioenen in 2020 vrijhouden voor de sport. Nu de Paralympics verplaatst zijn naar 2021, nemen ze dán een pauze met hun werk. De Koning: ,,Ik heb ook zorg-gerelateerd werk. Ik vond dat ik de afgelopen tijd ook mijn steentje moest bijdragen. Vanaf januari richt ik me weer alleen op het roeien, net als Annika.”

Dat ze in Poznan de Engelsen niet tegenkomen, is volgens De Koning geen grote ramp. ,,Een uitslag van een EK zegt nog niks over de uitkomst van de Paralympics een jaar later. Het is alleen jammer dat we niet kunnen zien of zij in de tussentijd ook nog stappen hebben gemaakt.”

Roeland van Vliet 07-10-20, 19:42 Bron: PZC