RV Scaldis nieuws

Nieuws

1 okt 2021

Stavenisse; van droom naar werkelijkheid; deel 2 van een doorgaand Oosterschelde epos


Wat vooraf ging:  een manmoedige poging in 2020 om met The Vin naar Stavenisse te roeien loopt uit op  een uitgebreide verkenning van de Vondelingsplaat. Een prachtige tocht; voet op Tholen zetten we echter niet. Het verlangen naar S. blijft groot.

Categorie: General
Afbeelding1.jpg

3 september 2021 is het zo ver: Stavenisse 2.0. Het team heeft er een jaar naar toegeleefd. Een week van tevoren heeft iedereen van Wim uitgebreide informatie doorgekregen over route en te passeren boeien en over de benodigde uitrusting. Vrijdagochtend staan we alle 5 in onze persoonlijke tip top conditie aan de start. Vastberaden, de neuzen dezelfde kant op; Stavenisse zet de koffie maar klaar!
Wim neemt de route met ons door; het vaarplan staat als een huis: de volgende boeien aan stuurboord houden: rood 14,12,10,8,6, EV10, na de rode EV8 stuurboord uit naar de rode boei KT3 en vervolgens de groene boeien KT 5,7,11,13 aan stuurboord houden en de haven van Stavenisse binnenlopen.

Het weer is prima, een graad of 20, de wind Beaufort 3 uit het noordoosten. Op het kanaal komen we Kobus tegen in zijn zeilboot, ook hij is op weg naar Stavenisse. Na de brug bij Wilhelminadorp plaatsen we de vlag en roeien met een mooi vaartje door naar het Sas. Daar kunnen we direct de sluis in, buiten de sluis  wisselen we van stuur en dan echt op weg.

Er staat een stevig windje, maar de golven vallen erg mee. Het is heerlijk roeien en de eerste 4 boeien liggen redelijk snel achter ons. Daarna wordt het iets taaier, het lijkt of de wind wat in kracht toeneemt en ook pal tegen komt te staan. Tijdens de wissel, even na boei EV8, drijven we behoorlijk terug. Na de wissel lijkt het of we nog maar stapvoets vooruitgaan, boeien lijken stil te staan. Volgens het tijdschema zouden we Stavenisse al in zicht moeten hebben. Zouden we ook stroming tegen hebben? Zitten we nog op koers? Eerdere ervaringen draag je met je mee en een lichte twijfel kruipt in de hoofden.
We besluiten door te koersen richting de kust van Schouwen en daar blijkt dat we na boei EV8 wat te weinig stuurboord zijn uitgegaan. We steken de vaargeul Keeten over, met de molen van Stavenisse als baken. Het is opletten, de binnenvaart hier is niet klein en geeft behoorlijk gas. Even na half 3 varen we Stavenisse binnen, #zininkoffie. Kobus staat ons al op te wachten. Het terras aan de haven lonkt; lekker de benen strekken en koffie met appeltaart!

Geen tijd om het dorp te bewonderen, voor de terugreis naar het Sas staat ruim 2 uur en het tij stelt ook zijn eisen, tegen vieren vertrekken we uit Stavenisse. Met een mooi zonnetje en wind mee loopt de boot als een tierelier. In het licht van de namiddag zon scheren we langs de mosselpercelen bij Stavenisse en de voorzichtig boven water komende Vondelingsplaat. Daarna maken de kerktorens van Kapelle, Kattendijke en Kloetinge het uitzicht feestje compleet, nog een watertorentje erbij? Daar is het Sas al, op de steiger worden de stramme leden losgeschud en dan als eerste de sluis in. 

Tegen 7 uur is alles opgeruimd en proosten we op elkaar en onze prachtige Stavenisse-tocht.  Wat een dag, wat mooi dat we de Oosterschelde als buur hebben!

Team: Wim Terporten, Joost Wolsing, Louis van der Linden, Ben Joosten en Harry Stefess (schrijver)