RV Scaldis nieuws

Nieuws

14 Dec 2009

roeien in de winter


wanneer mag er geroeid worden en in welk materiaal boot?

Categorie: General
a.Weersomstandigheden, (waarneming mogelijk middels de weermeter in de botenloods, boven afschrijfboek).o   Windkracht : bij een windkracht van 6 Beaufort of harder mag er niet gevaren worden met alle typen boten;o   Mist : Er mag niet geroeid worden wanneer het zo mistig is dat men de overzijde van het kanaal niet meer kan zien vanuit de roei;o   Onweer : Roei niet bij onweer of onweersdreiging.o   Licht/donker : Er mag niet in het donker geroeid wordenien, dat wil zeggen één kwartier ná zonsondergang en een kwartier voor zonsopgang. Wanneer men in schemerig raakt of bij zeer bewolkt weer is het nodig dat de boeg en de stuur een wit shirt draagt, omdat dit opvallender is in schemer.o   Temperatuur : Geen houten materiaal het water op, als de dagtemperatuur in Zeeland niet boven de 5 graden komt (teletext, Nederland 1, provincie Zeeland), of als vorst in de lucht is. Dit is schadelijk omdat de boot niet voldoende kan drogen en bij vorst water uitzet en schade kan veroorzaken aan het houten materiaal. o   Vorst : Geen boten (alle types) het water op als het vriest en/of als er ijs ligt.

b.Voor de veiligheid van de roeier:

o   Watertemperatuur o   < 5 C: Geen skiff het water op als de watertemperatuur 5 graden of lager is.o   < 12 graden is het voor de jeugd niet meer toegestaan te skiffen, zo ook voor volwassenen met niveau 1 -skiffeurs & dubbeltwee roeiers). Skiffeurs met niveau 2 mogen alleen roeien als er andere roeiers in de buurt zijn. (Zie ook het advies over onderkoeling). Roei dan niet op open water zoals het Goese Meer of in het water voor de sluis. Als men daar omslaat is het moeilijk om aan de kant te komen. Mocht je door een of ander oorzaak toch zijn omgeslagen, ga dan over de omgeslagen boot hangen. Als de kant niet te ver is, probeer dan, al watertrappelend met je voeten naar de kant te bewegen.

c.Adviezen in de winter:

o   Kledingadvies in de winter: Bij het roeien in de winter is het verstandig, dat men voldoende warm gekleed is. Het is aan te raden om meerdere dunne lagen kleding over elkaar aan te hebben. Als je het te warm krijgt van het roeien kan je altijd nog iets uittrekken zonder direct kou te vatten of af te koelen.o   Gebruik de boot als drijvend reddingsmiddel. En realiseer je wel, jij bent belangrijker dan de boot, een riem of een bankje!