RV Scaldis nieuws

Nieuws

22 Jun 2013

Para-roeiers zetten twee stappen vooruit


Van der Loos (l) en De Koning (r) in Eton

De vierde plaats is nooit een fijn resultaat als je na de race in het finishgebied dobbert. Slechts één plekje naast het podium – zo dichtbij, en toch zo ver weg. In eerste instantie waren Esther van der Loos en Corné de Koning, tijdens de World Cup in Eton uitkomend in de trunks and arms mixed dubbeltwee, na hun wedstrijd dan ook teleurgesteld. Maar na het uitroeien kon het tweetal de prestatie volgens coach Martin Lauriks alweer relativeren. En terecht: Van der Loos en De Koning finishten vlak achter Amerika, vorige zomer nog goed voor paralympisch brons. “Als je dat vooraf had gezegd had ik ervoor getekend”, zei Lauriks tevreden. “We hebben twee stappen vooruit gezet.”

Categorie: General
Worldcup Eton.jpg

 

 
Van der Loos en De Koning onderstreepten de mening van hun coach. “We hadden op basis van deexhibition race gehoopt op een medaille”, vertelt Van der Loos, die een verleden heeft in het marathonschaatsen. “Toen finishten we nog voor de Israëliërs, maar vandaag lukte dat niet.” Hoewel de twee uit Israël inderdaad een maatje te groot was, betekende dat niet dat het podium buiten bereik bleef. Integendeel: in de tweede helft van de 1.000 meter lange wedstrijd bleven de Nederlanders goed in de buurt van Israël en bedreigden Van der Loos en De Koning zelfs het ervaren Amerikaanse koppel Masters/Jones. “We hadden alleen te veel last van de wind”, verzucht De Koning. “Dan is het ritme weg en je snelheid ook. We hebben ook redelijk wat balletjes aangetikt in het laatste stuk van de wedstrijd.”

En als dat niet was gebeurd, zo impliceren de twee Nederlandse para-roeiers, dan hadden ze zomaar Amerika kunnen pakken. Met name die constatering maakt de teleurstelling groot – met een perfecte race naar de vierde plek is minder pijnlijk dan met missers en wisselvallig ritme net naast het podium eindigen. Niet dat ze er vooraf op hadden gerekend met Amerika te kunnen wedijveren. Een jaar geleden waren de rollen immers nog heel anders. De Amerikaanse combinatie met Oksana Masters en Rob Jones was tijdens de wereldbekerwedstrijd in Belgrado ruim 27 seconden sneller dan de Nederlandse twee met Agmaja Kolman en Tycho Herf. Paralympische kwalificatie, iets waar Kolman en Herf stiekem op hoopten, was toen ver weg. De vierde plaats voor Van der Loos en De Koning brengt de hoop op een paralympische ploeg in 2016 wat dat betreft een stapje dichterbij. “Ik hoop dat we hiermee een duidelijk signaal hebben afgegeven”, stelt Van der Loos. “We doen weer mee met de wereldtop. Het zou mooi zijn als NOC*NSF dit heeft meegekregen.”

Van der Loos maakt een goed punt. Zonder subsidie van de nationale sportkoepel, die afgelopen december werd stopgezet na uitblijvende prestaties, zal het inderdaad aanpoten blijven. Het is goed dat er sinds twee jaar geleden een paralympisch talentcentrum is, maar zonder actieve ondersteuning vanuit KNRB en NOC*NSF is dat meer een mooie naam dan iets anders. Het paralympische roeien in Nederland drijft nu namelijk voor een groot deel op de bevlogenheid van vrijwilligers als Martin Lauriks, oud-bondscoach Paul Hartog. Maar wil het Nederlandse para-roeien écht naar boven klimmen dan zal er meer moeten gebeuren. Investeringen en budget voor de groep met aangepaste atleten die zich vol overgave op de roeisport hebben gestort. Mensen als Van der Loos, die een achtergrond heeft in het schaatsen, en Corné de Koning, die pas vijf maanden roeit, maar geldt als een paralympisch multitalent – hij zit ook in de Nederlandse rolstoelhockeyselectie.

“We zijn er inderdaad nog niet”, beaamt technisch directeur Hessel Evertse, die in Eton aanwezig is om de prestaties van het Aegon Nationaal Roeiteam te volgen. “Maar het is zeer hoopgevend. Helemaal als je in aanmerking neemt dat Corné pas vijf maanden bezig is met roeien. Ik ben hier ook echt voor een groot deel heen gekomen om te kijken hoe de rest van de wereld er voor staat wat betreft het para-roeien. Het is immers een van mijn doelstellingen: vijf olympische medaillekandidaten en één paralympische medaillekandidaat naar Rio. Twee weken heb ik besloten dat ze op basis van de snelheid in trainingen naar Eton mochten – ‘laat het maar zien’, zei ik. Het is mooi om te zien hoe dichtbij we nu al zijn. Maar je moet je niet rijk rekenen. Je weet dat China zich vaak niet laat zien tijdens wereldkampioenschappen en wel tijdens de Paralympische Spelen, dus je moet er nog één à twee landen bij optellen. Maar met die vierde plek zitten we dan in de top zes. Dat is prima.”

Naast de paralympische finales stonden er vandaag ook een aantal halve finales op het programma. Tycho en Vincent Muda kwamen aan het einde van de ochtend in actie in de lichte mannen dubbeltwee. Door de harde, schuine wind was de baanindeling door wereldroeibond FISA aangepast, in het voordeel van de Muda’s. De lichte Nederlandse roeiers lagen in de gunstige baan vijf, en roeiden zo onbedreigd naar een plek bij de eerste drie. De roeitweeling bleef de hele wedstrijd zelfs in de buurt van uiteindelijke winnaar Oostenrijk en nummer twee Polen. Een flinke verbetering ten opzichte van het EK in Sevilla: toen bleven met name de Oostenrijke Sieber-broers nog flink buiten bereik. De derde plek van de Muda’s in de halve finale is evenwel een domper mocht de wind morgen weer schuin over de baan staan. Net als een jaar geleden zullen de twee broers dan in een van de lagere, nadelige banen terecht komen. “Maar aan het weer kunnen we niks doen, wel aan ons roeien”, stelde Tycho Muda nuchter na afloop van de race. “We zijn blij dat we de finale hebben gehaald, en morgen is een nieuwe wedstrijd – weer een mogelijkheid om dingen te verbeteren.”

De Muda’s roeien morgen om 12:01 (Nederlandse tijd) hun finale in de lichte mannen dubbeltwee tegen Duitsland, Polen, Noorwegen, Oostenrijk en Groot-Brittannië. Om 12:52 (Nederlandse tijd) is het de beurt aan de mannen dubbelvier (Van Luijk/Klem/Uittenbogaard/Van Schie). Zij roeien in de finale tegen Australië, Kroatië, Duitsland, Engeland en Estland. De races zijn te volgen via de Live Race Tracker en de videostream van FISA

bron: NLroei